Ne félj a fűszerektől! - kurkuma, gyömbér, kömény és egyéb érdekességek

"- Szoktál főzni? És milyen fűszereket használsz?
- Só, bors, pirospaprika, petrezselyem, vegeta, néha csili. " - jön a szokásos válasz a kérdésre.
Az emberek többsége nem ismeri a fűszereket, ezért nem is meri használni őket. Ebben a cikkben bemutatok 5 nem mindennapi - és mégis mindennapi fűszert.
Kurkuma
Ez a sárga színű, gyakran por állagban kapható fűszer igen sokrétűen felhasználható - és nem csak a főzés terén. Élénk színe és jó tapadása miatt festékként is használható, akár a húsvéti tojásfestésnél, akár egy kreatív, bio-festménynél is; de felhasználható még kozmetikumokhoz is.
Ami az ételeket illeti: Íze önmagában szinte semmilyen, de fűszerkeverékek alkotóelemeként számos jó hatását kifejtheti.
Ízületi fájdalmak megszüntetésére, daganatos megbetegedések megelőzésére, és depresszió ellen is hatásos gyógynövény, emellett étvágygerjesztő hatással is rendekezik.
Az első kísérleteket végezzük recept alapján, aztán engedjük szabadjára a fantáziánkat: https://www.nosalty.hu/recept/pakisztani-csirkemell-fuszeres-basmati-rizzsel-chapati-kenyerrel
Gyömbér
Gyömbéres tea mézzel, gyömbéres süti... és itt kis is fújt az emberek többségének a gyömbérről való tudása.
Ó, pedig mennyi kellemes hatása van ennek a gyógy- és fűszernövénynek!
Azt sokan tudják, hogy a gyömbér fogyasztó hatású, és jó a megfázás enyhítésére, de azt már kevesebben, hogy a rendszeres fogyasztása segít fékentartani a cukorbetegséget is, illetve csökkenti a koleszterinszintet és meggátolja a vérrögképződést is.
Még egy plusz a lányoknak: csökkenti a menstruációs fájdalmakat, úgyhogy azokon a napokon nem ár egy-egy új recept kipróbálása:
Kömény
Fűszerkömény - római kömény - édeskömény... Mi a különbség?
Fűszerkömény
Íze fanyar, kicsit édeskés. Fokhagymával, illetve keleti fűszerekkel jól harmonizál, de ha sokat teszünk az ételbe, nagyon elnyomja az ízeket.
Szélhajtó és görcsoldó hatású, illetve nem bizonyatottan, de elmondás alapján a csuklást is elmulasztja.
Római kömény
Erős aromájú, kesernyés fűszer. Ritkább, Magyarországon nem is kapható minden üzletben, de a keleti, főleg indiai, pakisztáni, afgán konyhákban jellegzetes ételízesítő. Salsa és csilis bab is kiválóan ízesíthető vele. (A főzés kezdeténél pirítsátok pár percig olajban, hogy kijöjjön az íze!)
Édeskömény
Szerencsére külsőre kevésbé keverhető össze a másik két köménnyel. Íze ánizsos - salátákhoz, levesekhez, főzelékekhez kiváló alapanyag.
Jótékony hatásaihoz tartozik a görcsoldó képessége, illetve szoptatós anyukáknak jó hír, hogy tejserkentő hatású is, illetve magas az ásványianyag - és vitamintartalma.
Egy jó kis recept, amin kísérlezethetsz: https://www.nosalty.hu/recept/afgan-rizs-baranyhussal
Menta
Menta! Nem is olyan különleges, ugye? Hiszen annyiszor hallottuk már... "menta", van a fogkrémben, meg a rágóban is, sőt, az After Eight csokit is ezzel ízesítik. Na, de MI mire használjuk?
Amellett, hogy ez is kiváló görcsoldó, egy jó mentatea elfogyasztása után mindenképp friccsebbnek, aktívabbnak ézerhetjük magunkat, hiszen serkenti az agyműködést, revitalizál és még a fáradtságot is elűzi.
Egy szuperegyszerű, frissítő mentás-joghurtos saláta az év minden napján hasznodra válhat:
https://www.nosalty.hu/recept/joghurtos-mentas-uborkasalata-incuska-konyhajabol
Emellett, egy jól megmosott friss mentalevél elrágcsálása a lehelletet is felfrissíti egy váratlan randi előtt!
Citrom
Nyár, limonádé, a nagyi citromos sütije... mennyi jó emlék köthet minket a citromhoz, és mégis milyen keveset használjuk az ételekhez!
Tudtad például, hogy a citrom lassítja az arcbőr öregedését? Napi egy-egy limonádé, vagy citromos tea, és máris fiatalabbnak tűnik az ember! Na, persze nem megy ez ilyen könnyen, de a C-vitamintartalma miatt azért mégis megéri ezt a savanyú gyümölcsöt fogyasztani.
Mivel a citromlé hasonló szerkezetű, mint a gyomorsav, így alkalmas az emésztés segítésére, ezáltal a gyomorpanaszok megszüntetésére is.
Fontos, hogy az ételt már ne főzzük, miután citrom került bele, mert magas hú hatására sajnos elveszik a vitaminforrás jellege.
Egy főzés nélküli, savanykás mártogatóssal máris kiegészíthetitek a mai C-vitamin adagotokat: https://www.nosalty.hu/recept/curry-szosz-incuska-konyhajabol